Składniki:
- 1 litrowy słój grzybów w zalewie własnej lub grzybów mrożonych
- 1l wywaru warzywnego
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz cytrynowy opcjonalnie
- listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 250g śmietanki
- 200g makaronu łazanki
Ugotować łazanki al’ dente, odstawić. Wywar zagotować, dodać osączone grzyby, pokrojoną w plasterki marchew, listek laurowy, ziele angielskie i gotować na małym , aż marchewka będzie miękka. Rozgrzać na patelni oliwę, dodać pokrojoną na drobno cebulkę oraz czosnek, zrumienić. Zawartość patelni przełożyć do garnka z grzybami. Doprawić pieprzem. Na sam koniec dodać śmietankę i zestawić garnek z ognia.
Smacznego!
Zupa zapakowana do termosu obiadowego LunchBots
Autorka: smakialzacji.blogspot.com