Zimowa sałatka – duszone warzywa w rokitniku z sałatą z jarmużu

Składniki:

Placki:

  • 130g zsiadłego mleka lub kefiru
  • 1 jajko
  • 150g mąki pszennej lub razowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Wszystkie składniki łączymy razem, wyrabiamy gładkie ciasto, wałkujemy na podsypanej stolnicy i wykrawamy kółka. Rozgrzewamy bardzo mocno patelnię, układamy na suchą, rozgrzaną patelnie krążki ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Glazurowane warzywa:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 łyżki dżemu 100% rokitnik
  • łyżka oleju
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu

Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze paski, dodajemy dżem, olej oraz pieprz i dłońmi masujemy warzywa by rozprowadzić po całości rokitnik oraz olej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180′ i pieczemy do miękkości warzyw około 15 minut.

Sałata z modrej kapusty

  • 1/4 główki modrej kapusty
  • garść świeżego jarmużu
  • 1 całe duże twarde jabłko
  • 1/2 pęczka rzodkiewek

Dressing z rokitnika:

  • 2 łyżki dżemu 100% rokitnik
  • 2 łyżki oleju
  • sok z pomarańczy
  • płatki chili do smaku

Wszystkie składniki dressingu  zmiksować w blenderze i odstawić.

Kapustę poszatkować, posypać solą i zalać wrzącą wodą. Odstawić na 10 minut, odlać wodę. Zetrzeć jabłko na tarce o grubych oczkach, dodać pokrojone na plastry rzodkiewki oraz jarmuż i wszystko razem dokładnie wymieszać. Na talerz wyłożyć gorące placki (proziaki), warzywa glazurowane oraz sałatę, polać wszystko dresingiem rokitnikowym i posypać prażonymi orzeszkami pinii. Pyszne!

Zapakowane do lunch boxa Box Appetit

sałatka lunchbox proziaki i warzywa pieczone z rokitnikiem na wynos web

sałatka lunchbox proziaki i warzywa pieczone z rokitnikiem na wynos web

Autorka: smakialzacji.blogspot.com

No Comments Yet.

Leave a comment