Zielono mi i pieczona sałatka z kuskusem

Lato pełną parą, nadeszły wakacje, jest trochę więcej czasu to i poszaleć można w kuchni. Dziś zielona propozycja, której nie wypada się opierać bo po pierwsze jest pyszna a po drugie bardzo lekka i zdrowa! Idealna na lunch, idealna do pracy a nawet idealna do pociągu czy samolotu! Kto się bierze do pracy w kuchni?

sałatka z kuskusem, kalafiorem, szparagami1

Sałatka spakowana w pojemnik na sałatkę z widelcem Smash

Pieczona zielona sałatka z kuskusem

Składniki:

  • 1 szklanka suchego kuskusu
  • pęczek zielonych szparagów
  • 400g świeżego bobu
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanej mięty
  • pół średniego kalafiora
  • 1 mała papryczka chili
  • roszponka opcjonalnie
  • sok z jednej limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sezam opcjonalnie
  • sól, pieprz

Nastawiamy wodę w czajniku, którą zalewamy kuskus. Odstawiamy do wchłonięcia całego płynu. Następnie przesypujemy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170′ na około 20 minut, dzięki temu pozbawimy kuskusa wody i będzie delikatnie chrupiący. Od czasu do czasu mieszamy kaszę a po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Bób blanszujemy we wrzątku 5 minut, przelewamy go zimną wodą i obieramy. Kalafior oddzielamy od grubych łodyg i siekamy na drobno. Oliwę przelewamy na patelnie, następnie dodajemy chili oraz czosnek i  przelewamy tłuszcz do blaszki wyłożonej papierem do wypieków na którą rozsypujemy siekany kalafior, szparagi oraz bób. Mieszamy wszystko razem rękoma i pieczemy 2o minut w temperaturze 180′. W międzyczasie prażymy sezam na suchej patelni, który łączymy z zimną kaszą kuskus. Warzywa pozostawiamy do ostygnięcia, następnie łączymy je z kaszą oraz zieleniną, doprawiamy sokiem z limonki, solą oraz pieprzem, przekładamy na talerze, dekorujemy roszponką i zjadamy! Smacznego :-)

Sałatkę zapakowaliśmy do pięknego pojemnika z widelcem Smash

sałatka z kuskusem, kalafiorem, szparagami

sałatka z kuskusem, kalafiorem, szparagami

No Comments Yet.

Leave a comment