Zdrowa przekąska w stylu “fast food”

Dzieci uwielbiają “fast-foody” i “junk foody”. Nic dziwnego, bo sieci barów szybkiej obsługi i koncerny żywnościowe zatrudniają całe sztaby ludzi, by to uwielbienie tworzyć i podtrzymywać. Jednak, chyba każdy słyszał o szkodliwości takich praktyk, wystarczy przypomnieć sobie o szerzącym się problemie otyłości wśród najmłodszych. Na szczęście kreatywność fanów zdrowej diety nie zna granic i nawet tak niecne działania, jak te powyżej, da się wykorzystać.

Jak? Przygotowując pełne wartości odżywczych przekąski, które nasuwają proste skojarzenia z “fast-foodowymi” odpowiednikami, dzięki czemu budzą apetyt, ale zaspokajają go dobrymi kaloriami :) Wspomniane przysmaki mają jeszcze jedną zaletę – łatwo je zapakować do szkoły, więc szkolny sklepik czy handel “pod ławkami” przestanie stanowić dużą atrakcję.

Dziś rzucamy wyzwanie sklepowym chipsom.

CHIPSY Z LIŚCI ENDYWII

Składniki:
umyte i wysuszone na papierowym ręczniku liście endywii
trochę oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta cukru
przyprawy – curry i papryka

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Liście endywii pokrój wzdłuż na 2 lub 3 części, następnie umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane warzywa spryskaj oliwą z oliwek oraz posyp przyprawami wedle upodobań. Piecz przez 30 minut, następnie ostudź na świeżym powietrzu.

W ten sam sposób (bez cukru) możesz przygotować chipsy z marchewek. Genialnie komponują się z sosem ostro-kwaśnym lub ketchupem z cukinii własnej roboty 😉

Smacznego!

Endywia w wersji "fast food"

Smakowite chipsy z liści endywii w praktycznym pojemniku Monbento Tresor

No Comments Yet.

Leave a comment