Zawijańce tostowe

 

Prosty w wykonaniu smakołyk, który można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zwany czasem roladkami tostowymi :) Polecamy szczególnie na drugie śniadanie – zawijańce idealnie wpasowują się w zajmujące niewiele miejsca, termiczne opakowania na kanapki.

 

 

ZAWIJAŃCE TOSTOWE


Składniki na dwie porcje:

8 kromek pieczywa tostowego
skrojony w plastry ser mozzarella 125 g
drobno pokrojone 50 g szynki
drobno pokrojone pół papryki czerwonej

Przyprawy:
sól
pieprz
papryka słodka
suszone pomidory w proszku
ketchup/ulubiony sos

Sposób przygotowania:

Każdą kromkę należy jak najcieniej rozwałkować, a następnie posmarować ulubionym sosem lub ketchupem. Na ketchup/sos  kładziemy plastry mozzarelli, całość posypujemy szynką, papryką i przyprawami (pamiętajmy, by nie kłaść grubej warstwy farszu, bo potem będziemy mieli problem ze zwinięciem tostów).

Przygotowywanie grzanek z piekarnika

Przygotowane do zawijania kromki chleba tostowego

Tak przygotowane kromki zwijamy w rulony i przekłuwamy je wykałaczkami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 10 minut, do stanu apetycznego zrumienienia.

Przygotowane do pieczenia zawijasy

Zawijańce przygotowane do pieczenia

Po wyjęciu zawijańców ( usunięciu z nich wykałaczek!) z piekarnika, zjadamy je na ciepło, bądź studzimy, by przygotować do transportu.

Smacznego.

No Comments Yet.

Leave a comment