Szybko, acz wykwitnie – morszczuk w pomarańczach

Często odrzucamy ryby jako składnik naszych posiłków na wynos. Wydają nam się trudne w przygotowaniu, nieładnie pachnące, niewdzięczne w transporcie. A niesłusznie!

MORSZCZUK W POMARAŃCZACH

Składniki:

200g polędwicy z morszczuka
2 czerwone pomarańcze
1/2 cebuli
30g startego parmezanu
oliwa z oliwek
sól

Przygotowanie:

Dokładnie wyczyść polędwicę i posól wedle potrzeb.

Jedną pomarańczę umyj i pokrój w cienkie plasterki. Z drugie wyciśnij sok.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Usmaż na niej plastry
pomarańczy, trzymając je na oliwie po kilka sekund. Następnie usuń z
patelni plastry i pozostaw je do wystygnięcia.

Na tą samą rozgrzaną patelnię wrzuć cienkie plastry cebuli (w razie
potrzeby dodaj jeszcze trochę oliwy).

Gdy cebula się zeszkli, wrzuć na patelnię polędwicę, skórą do góry. Po
dwóch minutach odwróć polędwicę i wylej na całość sok z pomarańczy.
Gotuj przez około dwie minuty.

Rybę, wraz z sosem, przenieś do szczelnego pojemnika na żywność, udekoruj
podsmażonymi wcześniej plastrami pomarańczy i posyp całość parmezanem.

Dokładnie zamknij pojemnik. Zabierz ze sobą, dokąd zechcesz. Delektuj się, gdzie chcesz.

Smacznego.

Morszczuk na wynos

Na zdjęciu zestaw marki Iris Barcelona : bordowa torba termiczna Basic , czarne sztućce, lunchbox Duo

No Comments Yet.

Leave a comment