Sezon na awokado – prosta sałatka na drugie śniadanie

 

Zima to okres, w którym ze szczególną rozkoszą objadamy się ciepłymi, a niektórzy nawet gorącymi, potrawami, jednak nie należy zapominać, że panująca nam pora roku, wbrew pozorom, pozwala delektować się atrakcyjnymi warzywami i owocami w przystępnych cenach, a jednym z nich jest leczniczo-odżywcze awokado. Po połączeniu z kilkoma innymi składnikami, stanowić może prawdziwą witaminową bombę i idealne drugie śniadanie.

 

Sałatka z awokado, pomidorami i oliwkami

Składniki:

Warzywa/Owoce

– mix sałat: rzymska, roszponka, endywia
– jedno awokado
– trzy małe pomidory
– garść zielonych oliwek

Sos

– łyżeczka musztardy
– łyżka miodu
– dwie łyżki oliwy z oliwek
– łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Sałaty myjemy. Rzymską rwiemy na kawałeczki (ostatecznie zamiast mixu wymienionych sałat może być sałata lodowa, jednak posiada ona znacznie mniej wartości odżywczych). Awokado obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy i dzielimy na niewielkie cząstki. Oliwki kroimy na pół. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy.

Następnie odstawiamy miskę w chłodne miejsce i przygotowujemy sos, łącząc ze sobą wszystkie wymienione składniki. Powstały sos mieszamy z warzywami w misce, odstawiamy całość ponownie w chłodne miejsce na kilkanaście minut i – „voilà!” – możemy od razu zacząć się rozsmakowywać w tym prostym posiłku lub zapakować porcję na wynos.

W wersji na wynos polecamy zachowujące świeżość jedzenia pojemniki, by mieć możliwość podejmowania uczty w różnych warunkach (przykładowo: termos Monbento Element ukazany na zdjęciu).

Srebrny termos obiadowy Monbento drugie sniadanie

Srebrny termos obiadowy Monbento Element

No Comments Yet.

Leave a comment