Orientalne krewetki w pomarańczach

Pogoda niestety totalnie nie dopisuje  dlatego dziś zapraszamy po przepis na fantastyczne krewetki, uwierzcie…będzie pysznie!

krewetki w soku pomaranczowym 1

Krewetki zapakowane w w Box Appetit

Orientalne krewetki w soku pomarańczowym

Składniki:

  • 300g krewetek z ogonkami
  • 5ooml soku pomarańczowego
  • 1 pomarańcza
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • liść kaffiru
  • źdźbło trawy cytrynowej
  • skórka otarta z limonki
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju oraz 2 łyżki masła

Przygotowanie:

Sok przelewamy do większego garnka, dodajemy miód, rozgniecioną trawę cytrynową, zmiażdżone dwa ząbki czosnku, posiekany imbir i skórkę z limonki. Gotujemy tak długo aż płyn się zredukuje o połowę. Filetujemy pomarańcze i dodajemy do sosu. Podgrzewamy na patelni masło oraz olej, dodajemy kolejne dwa ząbki  czosnku, chwilę podsmażamy i dorzucamy krewetki. Smażymy około 5 minut. Dodajemy całość do sosu pomarańczowego i przez 2 minuty nadal gotujemy. Podpiekamy kawałki chleba lub bagietki i zjadamy na raz!

Krewetki zapakowaliśmy do pudełka Box Appetit

No Comments Yet.

Leave a comment