Obiad do pracy – faszerowana papryka

Dziś proponujemy kolorowe, apetyczne danie inspirowane kuchnią meksykańską:
Składniki:

  • kilka zielonych podłużnych papryczek słodkich
  • 300g mielonej wołowiny
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka fasoli czerwonej
  • papryczka chili drobno posiekana
  • kilka czarnych oliwek
  • pęczek świeżej kolendry
  • pieprz cayenne do smaku
  • opcjonalnie kumin mielony
  • opcjonalnie wędzona papryka w proszku

Mięso usmaż z pokrojoną cebulą oraz czosnkiem. Dodaj odsączoną kukurydzę oraz fasolę, dopraw ostrość według własnego uznania, dodaj kumin, chili oraz wędzoną paprykę, dodaj odrobinę wody ( 1/4 szklanki ) i duś przez chwilę. Odstaw. Zielone papryczki oczyść z gniazd nasiennych przekrawając podłużnie tylko z jednej strony, nadziewaj środek doprawioną wołowiną układając w naczyniu do zapiekania. Oskubaną kolendrą oraz plastrami chili oraz krojonych oliwek posyp wierzch papryczek i zapiekaj aż papryka straci swoją jędrność w temperaturze 180′ około 25 minut. Podawaj od razu. Można przy końcu pieczenia posypać startym serem i chwilę zapiec. Smacznego!

obiad na wynos - faszerowana papryka, bento box

obiad na wynos – faszerowana papryka, bento box

Sushi zapakowane do bento boxa MonBento Original bento box.

Przepis i zdjęcie są autorstwa twórczyni bloga smakialzacji.blogspot.com

No Comments Yet.

Leave a comment