Obiad do pracy – dyniowe curry

 

Dynia zawiera mnóstwo minerałów i witamin, a jej pestki to lekarstwo na pasożyty. Dynia jest stosowana na przykład w medycynie meksykańskiej. Dynię można zaliczyć do “superfood” i powinniśmy jak najczęściej korzystać z jej cudownych właściwości w okresie jesiennym, kiedy jest na nią sezon – można z niej przygotować bardzo wiele różnorodnych dań, zarówno na słono, jak i na słodko. Dziś proponujemy dyniowe curry z kurczakiem:

 

Składniki:

  • 300g pokrojonej w kostkę dyni
  • 300g fileta z kurczaka
  • 1 mała pokrojona grubo cukinia
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek świeżej kolendry
  • puszka mleka kokosowego
  • 200ml bulionu
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 3 listki kaffiru
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 250g jaśminowego ryżu ugotowanego według przepisu na opakowaniu

Filet z kurczaka wymyj i pokrój na małe kawałeczki. Posiekaj szalotkę, czosnek. Do garnka włóć olej kokosowy, pastę curry, kurkumę i curry w proszku. Przyprawy podsmaż na małym ogniu, aż wydobędzie się z nich aromat. Dodaj szalotkę, czosnek i duś przez chwilę. Wrzuć kurczaka, podsmaż przez kilka minut, zalej bulionem i mlekiem kokosowym. Dodaj pokrojoną dynię, liść kaffiru i duś na małym ogniu. Na końcu dorzuć cukinię pokrojoną na kawałki i duś, aż ryż się ugotuje. Podawaj świeżo po przygotowaniu, posypane kolendrą z dodatkiem soku z cytryny.

Smacznego!

Zapakuj do: termos obiadowy LunchBots

Przepisy kulinarne - obiad do pracy - curry dyniowe w termosie

Przepisy kulinarne – obiad do pracy – curry dyniowe w termosie

Autorka: smakialzacji.blogspot.com

No Comments Yet.

Leave a comment