Nakarm swój mózg: prosta sałatka z orzechami

O tym, jak bardzo ważnym dla codziennego funkcjonowania organem jest mózg, wspominać nie trzeba. Natomiast, jak wspomóc jego funkcjonowanie w owej codzienności – jak najbardziej :)

Na pewno wiele osób słyszało, że pracę mózgu świetnie wspierają orzechy. Prawda jest taka, że jedne bardziej, inne mniej. Naszym osobistym faworytem w tej kategorii jest orzech włoski, bogaty w dobroczynne kwasy tłuszczowe, o charakterystycznym smaku, znakomicie komponujący się z wieloma daniami i sam w sobie stanowiący doskonałą przekąskę.

Orzech włoski warto mieć zawsze pod ręką, ale że pozbawiony skorupki łatwo się psuje, najlepiej nabywać go w łupinach i obierać samodzielnie. Obrany w ten sposób może być przechowywany w szklanych, szczelnych słoikach.

Ja go dodać do naszej codziennej diety? Cóż, jako samodzielne małe co nieco lub urozmaicenie dobrze znanych potraw. My polecamy, jako dodatek do bardzo zdrowej, prostej w przygotowaniu, sałatki z roszponki.

SAŁATKA Z ROSZPONKI Z JAJKIEM, ORZECHAMI I SEZAMEM

Składniki:
– umyte liście roszponki
– drobno skrojone jajko na twardo
– garstka orzechów włoskich w małych kawałkach
– dwie łyżeczki sezamu
– jedna łyżeczka octu winnego
– jedna łyżeczka musztardy francuskiej
– jedna łyżeczka majonezu
– jedna łyżeczka oliwy z oliwek
– sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ocet winny, musztardę, majonez, oliwę z oliwek, sól i pieprz mieszamy ze sobą w odpowiednich proporcjach. W ten sposób otrzymujemy sos.

Pozostałe składniki łączymy ze sobą w miseczce/pojemniku na wynos. Sos dodajemy przed podaniem sałatki.

Smacznego!

Sałatka na wynos

Sałatka z roszponki z jajkiem, orzechami i sezamem w pojemniku Smash, Salad in a Cup .

No Comments Yet.

Leave a comment