Sezon grzybowy czas zacząć takim smacznym daniem w pracy! Co tam… trzeba kusić koleżanki i może nawet inspirować do fantastycznego przebywania w kuchni Kto się pisze?
Makaron z kurkami i świeżym szczawiem
Składniki:
- 200g ulubionego makaronu
- 300g świeżych kurek
- 250g śmietanki 30%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżego szczawiu baby
- pół pęczka zielonej pietruszki
- pół pęczka zielonego koperku
- sól, pieprz do smaku
- łyżeczka sosu sojowego
- łyżka oleju
- łyżka masła
Przygotowanie:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż poszatkowaną cebulkę i czosnek. Dodaj oczyszczone kurki i podsmażaj jeszcze przez chwilę aż grzyby puszczą sok, dolej śmietankę oraz masło, dopraw do smaku sosem sojowym oraz solą i pieprzem i duś aż zredukuje się leciutko sos. Posiekaj drobno pietruszkę i koperek, dorzuć na końcu duszenia do patelni, przemieszaj i połącz z ugotowanym makaronem. Przełóż na talerz lub do pojemnika na wynos, dorzuć garść świeżego szczawiu który nada kwaśności w Twoim makaronie i delektując się, zjedz!
Zabierając na wynos zapakuj do pojemnika Box Appetit