Makaron z kurkami i świeżym szczawiem

Sezon grzybowy czas zacząć takim smacznym daniem w pracy! Co tam… trzeba kusić koleżanki i może nawet inspirować do fantastycznego przebywania w kuchni :-) Kto się pisze?

makaron z kurkami

Makaron z kurkami i świeżym szczawiem zapakowaliśmy do naszego ulubionego pudełka Box Appetit

Makaron z kurkami i świeżym szczawiem

Składniki:

  • 200g ulubionego makaronu
  • 300g świeżych kurek
  • 250g śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżego szczawiu baby
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  • pół pęczka zielonego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżka oleju
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.  Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż poszatkowaną cebulkę i czosnek. Dodaj oczyszczone kurki i podsmażaj jeszcze przez chwilę aż grzyby puszczą sok, dolej śmietankę oraz masło, dopraw do smaku sosem sojowym oraz solą i pieprzem i duś aż zredukuje się leciutko sos. Posiekaj drobno pietruszkę i koperek, dorzuć na końcu duszenia do patelni, przemieszaj i połącz z ugotowanym makaronem. Przełóż na talerz lub do pojemnika na wynos, dorzuć garść świeżego szczawiu który nada kwaśności  w Twoim makaronie i delektując się, zjedz!

Zabierając na wynos zapakuj do pojemnika Box Appetit

No Comments Yet.

Leave a comment