Kociołek z soczewicą i pieczarkami

 

Pierwsze ciepłe dni już za nami, ale nasz apetyt na gorące dania nie słabnie. Dziś prezentujemy przepis na proste i tanie danie, które znakomicie nadaje się na biurowy lunch, szczególnie, jeśli zapakujemy je do termosu obiadowego (wybór odpowiedniego pojemnika ułatwi Państwu nasz artykuł “Jak wybrać najlepszy termos na obiad?“).

 

Kociołek z soczewicą i pieczarkami

Składniki:

1 pokrojona na plasterki średnia cebula

300g pokrojonych na plastry pieczarek Portobello

2 posiekane ząbki czosnku

1,5 łyżeczki zmielonego kminku

1 łyżeczka wędzonej papryki

800g odsączonej i opłukanej zielonej soczewicy

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka octu balsamicznego

1 średni słodki ziemniak obrany i bardzo cienko pokrojony

1 duży ziemniak bardzo cienko pokrojony

1 gałązka tymianku

Wykonanie

Piekarnik należy nastawić na 200 stopni. Gdy będzie się nagrzewał, w średniej wielkości  rondelku z odrobiną oleju blanszujemy cebulę, do której, gdy zrobi się lekko miękka (po około trzech minutach), dodajemy pieczarki i gotujemy przez kolejne trzy minuty. W międzyczasie zagotowujemy czajnik wody.

Następnie zwiększamy temperaturę pod garnkiem, dodajemy  czosnek, kminek i paprykę i trzymamy całość “na gazie” przez minutę. Całość zdejmujemy z palnika, dodajemy kolejno soczewicę, ocet balsamiczny, sos sojowy, 100 ml wody i przyprawy. Otrzymaną w ten sposób mieszankę umieszczamy w żaroodpornym kociołku (lub innym żaroodpornym naczyniu).

Rondel tymczasem opłukujemy, dolewamy do niego wrzątku i wstawiamy z powrotem na kuchenkę.  Do wrzącej wody wrzucamy ziemniaczane plastry i  przez trzy minuty, by je, następnie, odcedzić.

Obgotowane plastry układamy w żaroodpornym kociołku na soczewicy i skrapiamy olejem, dzięki któremu, w procesie pieczenia, nabiorą pięknego, złotego koloru.

Kociołek wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego piekarnika. Gotowe danie posypujemy liśćmi tymianku do smaku.

Kociołek z soczewicą do pracy

Zapiekane danie z soczewicą i pieczarkami w termosie ThermoPot marki Black+Blum

No Comments Yet.

Leave a comment