Hummus z buraków – dietetyczny, szybki obiad do pracy

Ciekawy pomysł na pyszne, proste, dietetyczne i bardzo zdrowe danie do pracy – pieczone warzywa i humus z buraków.

Składniki:

Pieczone warzywa:

  • słodki ziemniak (dobrze umyty)
  • duża marchewka (j.w.)
  • pół małej dyni (j.w.)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • rozmaryn, różowy pieprz

Hummus z buraków:

  • 200 ml (130 g) ugotowanej ciecierzycy (lub pół puszki)
  • 75 ml (50 g) ugotowanych buraków, pokrojonych na kawałki
  • sok z połowy limonki lub 1/4 cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta suszonego rozmarynu
  • czarny pieprz do smaku
  • szczypta chili (jeśli ktoś lubi)
  • szczypta suszonego czosnku (jeśli ktoś lubi)
  • ½ łyżeczki syropu klonowego (jeśli ktoś lubi)
  • 1½ łyżeczki tahini

Pieczone warzywa:

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Ziemniak i marchewkę kroimy na talarki. Z dyni usuwamy pestki i kroimy “w księżyce”.

Buraka kroimy na kawałki o długości około 3 cm i odkładamy – z niego zrobimy hummus.

Wszystkie warzywa, poza burakiem, wkładamy do dużej misy, dodajemy oliwę, sól, pieprz i rozmaryn, oraz kilka ziaren różowego pieprzu. Misę przykrywamy talerzem i wszystko mieszamy potrząsając, aby warzywa pokryły się oliwą. Warzywa następnie rozkładamy na blasze tak, żeby na siebie nie zachodziły, dzięki czemu lepiej się przypieką. Na blasze zostawiamy trochę miejsca na buraki, które też polewamy oliwą. Wszystko pieczemy przez około 30-40 minut.

Buraki zdejmujemy z blachy, i czas na hummus:

Wszystkie składniki poza tahini wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Dodaje tahini i znów miksujemy, aż hummus stanie się bardzo gładki i kremowy.

Warzywa świetnie smakują razem z hummusem i na przykład sałatą – hummus można na przykład używać, jako dip do warzyw i sos do sałatki! Smacznego!

Danie na wynos zapakowane do bento boxa Monbento.

Bento box Monbento - przepis kulinarny na obiad do pracy, hummus z buraków

Bento box Monbento – przepis kulinarny na obiad do pracy, hummus z buraków

Przepis pochodzi z bloga kulinarnego monbento.com

No Comments Yet.

Leave a comment