Dietetyczna marchwianka – zupa krem

 

Wielkanocna uczta, zwykle bardzo obfita i kaloryczna, już się części z nas jawi na horyzoncie, w umysłach niektórych pojawiają się myśli o wiosennej diecie, wyższe temperatury na zewnątrz sprawiają czasem, że apetyt maleje… Na to wszystko dobrą odpowiedzią jest marchwianka – zupa krem z marchwi : mało kalorii, sporo mikroelementów i witamin, oraz zbawienne działanie przy zaburzeniach trawiennych.

 

Marchwianka, zupa – krem

Składniki:

6 małych marchewek (najlepiej z ekologicznej uprawy – są zwykle bardziej słodkie)
2 ząbki czosnku
1 litr warzywnego bulionu
0,5 szklanki jogurtu naturalnego
1 łyżeczkę masła
sól i pieprz do smaku

opcjonalnie (na ostro, mniej dietetycznie i bardziej egzotycznie) – łyżeczka curry, pół łyżeczki papryki ostrej, pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łużeczki mielonego kuminu, tarty parmezan)

Wykonanie:

Marchew obrać, umyć, pokroić. Czosnek posiekać.

W rondelku rozpuścić masło, na nim zeszklić marchewkę z czosnkiem (opcjonalnie można dodać kuminu, curry, papryki słodkiej i ostrej). Następnie do rondelka dodać bulion, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Gotować na średnim ogniu do czasu uzyskania przez marchewkę pożądanej miękkości.

Lekko ostudzić, dodać jogurt i zmiksować całość na zupę – krem. Dodać soli i pieprzu wedle upodobań.

Opcjonalnie, można, przed podaniem, posypać zupę tartym parmezanem.

Marchwianka dietetyczna

Marchwianka w termosie Goodbyn Duo

No Comments Yet.

Leave a comment