Danie do pracy – roladki i sałatka z nowalijek

Roladki wieprzowe z zielonymi szparagami, mozzarellą i suszonym pomidorem

Składniki: na 4 porcje: 4 plastry schabu, 8 plastrów szynki długo dojrzewającej, 12 zielonych szparagów, 1 kulka mozzarelli, 8 dużych suszonych pomidorów, sól, pieprz, tymianek

Dodatki: młode ziemniaki pocięte na plastry, odrobina świeżego rozmarynu

Sałatka: kilka białych szparagów, kilka zielonych szparagów, pomidorki koktajlowe, świeża rzodkiewka, duża garść rukoli, łyżka oliwy cytrynowej, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz do smaku, łyżeczka miodu do polania wierzchu

Schab rozbijamy, układamy po 2 plasterki cienko krojonej mozzarelli, kroimy ukośnie szparagi i po 3 sztuki nakładamy na ser, dodajemy pomidory, oprószamy solą i pieprzem i zwijamy całość w rulon. Szynkę długo dojrzewającą układamy po dwa plastry tak by nachodziły na siebie, kładziemy na jej środku zrolowany schab i zwijamy jeszcze raz, aby szynka pokryła wierzch schabu. Przygotowujemy blaszkę, wykładając ją papierem do wypieków, układamy roladki wieprzowe, pokrojone w plastry ziemniaki  i posypujemy rozmarynem. Zapiekamy w nagrzanym do 180’ piekarniku około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę.

Szparagi tniemy na wstążki obieraczką do warzyw, blanszujemy około 3 minut w gotującej się wodzie, przelewamy zimną wodą i przecedzamy. Rukolę z pomidorami i rzodkiewkami łączymy w naczyniu, dodajemy przyprawy, oliwę oraz sok z cytryny, i delikatnie mieszamy. Dodajemy odsączone szparagi i ponownie mieszamy. Skrapiamy wierzch odrobiną miodu i odstawiamy.

Upieczone roladki podajemy z młodymi ziemniaczkami oraz sałatą z kolorowych szparagów.

Smacznego!

danie do pracy - roladki, młode ziemniaki i sałatka z nowalijek, pojemnik obiadowy bento box Monbento

danie do pracy – roladki, młode ziemniaki i sałatka z nowalijek, pojemnik obiadowy bento box Monbento

Sushi zapakowane do bento boxa MonBento Original bento box.

Przepis i zdjęcie są autorstwa twórczyni bloga smakialzacji.blogspot.com

No Comments Yet.

Leave a comment