Cytrynowo – ziołowy dip z fetą

 

Potrawy, szczególnie te zdrowe, nie zawsze wydają się nam apetyczne. Na szczęście z odsieczą przybywają nam przyprawy i sosy. Dziś prezentujemy bardzo łatwy w przygotowaniu dip, który doskonale komponuje się z warzywami lub chlebkiem pita.

 

 

Cytrynowo – ziołowy dip z fetą

Składniki

1 feta
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki wody
1 posiekany ząbek świeżego czosnku
1 szczypta suszonego tymianku lub oregano
3 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

Fetę rozgnieść widelcem w miseczce, następnie dodać pozostałe składniki.
Całość dokładnie wymieszać, a najlepiej: zblendować, do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji.

W razie potrzeby można dodać więcej wody lub oliwy z oliwek, kierując się smakiem.

Uzyskany dip dobrze wygląda (i smakuje) posypany świeżymi ziołami lub zmieloną koreańską paprykę gochugaru.

Szczególnie polecamy jako urozmaicenie dań pakowanych na wynos.

 

Lunchbox Yumbox, chleb pita, warzywa

Cytrynowo-ziołowy dip z fetą w lunchboxie Yumbox 

No Comments Yet.

Leave a comment