Pomidorowy krem z przepisu Babci autorki – ciepła zupa na jesienne chłody

Koniec lata ale za to początek jesieni, pięknej złotej jesieni i choć nie każdy ją lubi, musimy sobie ją na pewno urozmaicić. Wpadamy migreny, dąsamy się, jest nam zimno i do tego mamy ciągłego lenia..jak żyć? No cóż, trzeba się w tych chłodnych miesiącach wspomagać nie tylko witaminami ale także rozsądnym ogrzewaniem ciała, musimy się przemóc i więcej angażować w sport, ruch czego oczywiście jesienią nie lubimy… No i oczywiście z  zajadamy się rozgrzewającymi zupami z babcinych/maminych przepisów. Jak miło zjeść rozgrzewającą, domową zupę w pracy…aromat się rozchodzi po całym piętrze biurowca i te miny moich kolegów i koleżanek – bezcenne!

Krem pomidorowy z ziołami z przepisu Babci autorki

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • Jeden ząbek czosnku
  • Jedna szalotka
  • Garść ziół
  • 3 łyżki gęstej tłustej śmietany
  • 3 łyżki dobrej jakości oleju
  • 200g śmietany kokosowej
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szczypta cukru

Czosnek oraz szalotkę drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej, następnie smażymy do zrumienienia. Dodajemy krojone pomidory oraz zioła i gotujemy przez 10 minut pod przykryciem. Miksujemy całość na krem, przecedzamy przez sito do uzyskania pięknej gładkiej pulpy i dodajemy śmietankę kokosową oraz gęstą śmietanę. Doprawiamy do smaku i zjadamy. Nie zapomnijcie jednej chochelki zapakować do termosu by delektować się smakiem babcinej pomidorowej w pracy.

Smacznego!

przepis na zupa krem pomidorowy termos lunchbots

przepis na zupa krem pomidorowy termos lunchbots

Pojemnik: termos obiadowy LunchBots

Autorka: smakialzacji.blogspot.com

 

No Comments Yet.

Leave a comment