Bogactwo antyoksydantów, czyli zupa krem z kalafiora

O zaletach antyoksydantów, inaczej przeciwutleniaczy, w dzisiejszych czasach, raczej, nikogo nie trzeba przekonywać. Co prawda, najczęściej kojarzone są z kremami do twarzy, ale coraz więcej ludzi ma świadomość jak istotne są w naszej diecie. Dlatego dzisiejszy przepis, postanowiliśmy zadedykować antyoksydantom w stu procentach. (jednocześnie, jak zawsze dbając, by przygotowanie posiłku nie było trudne i czasochłonne, a samo jedzenie łatwe do przetransportowania i spożycia poza domem).

Bohaterem dzisiejszego wpisu jest więc:

KREM Z KALAFIORA Z DYNIĄ I ORZECHAMI

Składniki:

1 mały kalafior
25 ml śmietanki (30%)
1 łyżeczka masła
4 obrane i pokruszone orzechy włoskie
400 ml bulionu z kurczaka lub warzyw
2 ziarenka kardamonu
2 cienkie plasterki dyni
liść laurowy
oliwa z oliwek
zmielony biały pieprz i sól

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, ułóż tam plastry dyni i piecz do uzyskania chrupkości. W międzyczasie, przez około 15 minut, obgotuj główkę kalafiora w bulionie, dodając doń uprzednio liść laurowy. Ugotowanego kalafiora wystudź, a następnie pokrój na małe kawałki i zmiksuj, dodając, ziarna kardamonu, sól, pieprz masło i śmietankę.

Do powstałej masy dodaj – powoli – bulion, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Całość wymieszaj.

Smacznego!

***

Najlepszym sposobem przetransportowania takiej zupy jest odpowiedni termos oraz mały szklany pojemnik na dodatki – w tym przypadku w postaci orzechy i dynię, które dodajemy do zupy przed jej spożyciem.

Termos i pojemnik szklany Iris Barcelona

Na zdjęciu m. in. pojemnik termiczny oraz szklany pojemnik marki Iris Barcelona

No Comments Yet.

Leave a comment