Muffiny wytrawne z łososiem i pesto szparagowym

Składniki:

4 muffiny:

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • ½ łyżeczki sody
  • 1/4szklanki startego żółtego sera
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka pesto szparagowego
  • 1 jajko

Pesto:

  • 1/2 pęczka łodyżek zielonych szparag ( można użyć dolnych )
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka kopru
  • 5 dużych listków bazylii cytrynowej
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5g startego parmezanu
  • oliwa z pestek winogron
  • sok z połowy cytryny
  • garść pestek dyni
  • garść migdałów bez skórek
  • sól, kolorowy pieprz ( do smaku)

Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy do uzyskania pulpy. Jeśli masa jest za gęsta to proponuję dodać oliwy.  Pesto przełożyć do słoiczka i udekorować wierzch. to szparagowe:

Do przełożenia muffin:

  • łosoś wędzony
  • twarożek
  • pesto szparagowe
  • świeży koperek

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść wszystkie składniki na muffiny w naczyniu i widelcem zamieszaj do połączenia składników. Wlewaj masę do papilotek umieszczonych w formie muffinowej do ¾ ich wysokości. Piecz przez około 25 minut, następnie pozostaw do ostygnięcia. Przekrój wzdłuż by powstał kapelusz, nałóż po łyżce twarożku, następnie pesto i łososia. Przykryj kapeluszem i możesz podawać.

muffiny_wytrawne_lunchbox bento box fitness

muffiny_wytrawne_lunchbox bento box fitness

Lunch box Bento Box

Autorka: smakialzacji.blogspot.com

No Comments Yet.

Leave a comment