Szparagi pistacjowe z awokado idealne do pudełka na wynos!

Sezon szparagowy uważamy za otwarty! Można gotować, grillować, piec i smażyć a najlepsze jest to, że można podać naszym panom z plastrem boczku, będą zachwyceni bo smakują idealnie! Dziś jednak prezentujemy wersje exclusive! Genialne szparagi z naszym ulubionym awokado i pistacjami…niebo! i nic więcej nie powiemy, musicie koniecznie spróbować!

szparagi białe z pistacjowym sosem 680

Szparagi można zapakować do dowolnego pudełka na wynos

Szparagi pistacjowe z awokado

Składniki: dla 4 osób
  • 2 pęczki świeżych białych szparagów
  • 1 pęczek natki pietruszki + garstka do dekoracji
  • duża garść świeżych liści cytrynowej bazylii + małe listki do dekoracji
  • 1 szklanka łuskanych pistacji + do posypania wierzchu
  • 2szt dojrzałego awokado
  • sok z dwóch cytryn
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Szparagi obrać i gotować 10 minut na stojąco ( główkami do góry ) Zioła + pistacje + sok z cytryny, skórkę oraz oliwę przełożyć do blendera i zmiksować na masę konsystencji pesto. Masę przełożyć do naczynia, doprawić solą i pieprzem a na końcu dodać dwa rodzaje octu i dobrze wymieszać.
Obrać awokado, usunąć pestkę i pokroić na półplasterki. Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz warstwami, na każdą wyłożyć pistacjową masę i układać kolejną warstwę szparagów. Na ostatniej warstwie rozłożyć półplasterki awokado, spryskać sokiem z cytryny, posypać wierzch natką pietruszki, cytrynową bazylią oraz rozdrobnionymi pistacjami. Zjeść od razu!..kusi :)
Smacznego!

Szparagi polecamy zapakować do pudełka na wynos typu Monbento

No Comments Yet.

Leave a comment