Świąteczno-karnawałowy poncz

Podczas bożonarodzeniowych i karnawałowych przyjęć nie można obejść się bez napojów towarzyszących wykwintnym potrawom. Wielu gości przy wigilijnym stole lub na karnawałowych przyjęciach nie wyobraża sobie kolacji bez kompotu z suszu czy lampki wina. W krajach anglosaskich niezwykle popularny jest wywodzący się z Indii poncz. Ogromna dowolność w przygotowywaniu tego oryginalnego napoju sprawia, że każdy może skomponować swój idealny poncz bazując na podstawowej zasadzie łączenia kilku smaków: słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, neutralnego oraz alkoholu. Poniżej przedstawiamy propozycję na zimowy poncz, którym zaskoczycie swoich gości.

Poncz:

  •  2 kartony soku żurawinowego
  • 1 karton soku jabłkowego
  • 6 puszek cydru jabłkowego
  • 1,5 l lemoniady
  • 1 opakowanie suszonej żurawiny
  • 1 jabłko pokrojone
  • 2 pomarańcze pokrojone w cząstki oraz kilka plasterków
  • 7 lasek cynamonu

Wlej wszystkie płyny do 8 l dystrybutora, następnie wrzuć żurawinę i pokrojone kawałki jabłka. Przebij plasterki pomarańczy laskami cynamonu i dodaj do pozostałych składników. Zamieszaj wszystko i zamknij pokrywkę w celu utrzymania świeżości.

Warto umieścić duże ilości ponczu, kompotu lub wina w dystrybutorze na napoje, w którym będą się cudownie prezentować, a oprócz tego ułatwią obsługę gości na przyjęciu.

No Comments Yet.

Leave a comment