Przepis na szybki obiad na wynos – spaghetti

Sos do spaghetti najlepiej smakuje dzień po zrobieniu. Jeśli został Ci z obiadu, następnego dnia świetnie będzie smakował w pracy czy szkole zjedzony z termosu. Ugotuj jakikolwiek makaron masz pod ręką, dołóż do niego sos (na zdjęciu? sos pomidorowy z klopsikami) i zapakuj na wynos.

Mój sprawdzony przepis na szybki i pyszny sos pomidorowy:

Kilka ząbków czosnku rozgnieć bez obierania, poszatkuj cebulę (może być białą, czerwona, szalotka) i wrzuć na kilka minut na patelnię z rozgrzaną oliwą lub masłem klarowanym (sos jest pyszny, gdy dodamy sporą ilość oliwy i/lub masła). Gdy po kilku minutach kuchnia będzie już pachniała podgrzanym czosnkiem, dorzuć pokrojone pomidory (najlepsze do sosów są te podłużne). Wszystko razem duś przez około 20 minut, dodaj przyprawy (jakiekolwiek włoskie: ja zwykle dodaję świeżą bazylię i oregano, trochę białego pieprzu), posól. Przed samym podaniem wrzuć pokrojoną kulkę mozzarelli. I sos gotowy.

Smacznego!

Makaron zapakowany do: stalowego termosu Lunchbots

Obiad na wynos - spaghetti, termos obiadowy Lunchbots

Obiad na wynos – spaghetti, termos obiadowy Lunchbots

 

No Comments Yet.

Leave a comment