Przepisy wegetariańskie

  • Figa z niespodzianką

    Składniki: jedna lub dwie figi, kawałek sera camembert, kawałek sera pleśniowego lazur, dwie łyżeczki konfitury melonowej, kilka gałązek tymianku, orzechy włoskie drobno posiekane Figę opłukujemy, suszymy ręcznikiem ...

  • Tofu z dynią w pomidorach

    Składniki: 100g tofu, puszka krojonych pomidorów, 2 pomidory, zielona papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy słonecznikowej, szalotka, kawałek imbiru, kawałek dyni, dymka, czerwona cebula + sól, pieprz, cytryna Oliwę rozgrzać w ...

  • Pesto z Rucoli

    Składniki: rucola, ¼ szklanki oliwy, ząbek czosnku, garść migdałów w płatkach, sól, pieprz   Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera  i dokładnie miksujemy na pulpę. Migdały w ...

  • Orientalna pasta z marchewki i soczewicy

    Składniki: 4 ugotowane marchewki, 150g ugotowanej czerwonej soczewicy, 1 ząbek czosnku, trochę świeżego imbiru (utarty), starta skórka z połowy cytryny, dwie ...

  • Szparagi pistacjowe z awokado

    Składniki: dla 4 osób 2 pęczki świeżych białych szparagów, 1 pęczek natki pietruszki, duża garść świeżych liści cytrynowej bazylii (małe listki ...

  • Chłodnik z botwiny

    Składniki: pęczek botwiny, pęczek koperku, pęczek rzodkiewek, dwa ogórki, 0,5l maślanki, ocet winny, łyżeczka cukru, sól, pieprz do smaku Botwinę i koperek kroimy bardzo drobniutko, rzodkiewkę i ogórka ...

  • Groszkowo-bazyliowa pasta z ricotty

    Składniki: 250g serka ricotta, 200g mrożonego zielonego groszku, duża garść świeżych liści bazylii, 1 ząbek czosnku, kiełki groszku do dekoracji, sól, ...

  • Prosty lunch do pracy

    Proste risotto w szczelnie zamykanym pojemniku: ryż, cebula, czosnek, bulion, parmezan (zeszklić cebulę i ryż na maśle, zalać bulionem w taki sposób, żeby ryż był ...

  • Wegańskie trufle śliwkowe

    Smakowity i zdrowy lunch na wynos – ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, pomidorki, pestki dyni i coś słodkiego – ...

  • Pasztet z fasoli mung i brokuła

    Pasztet z fasoli mung i brokuła – zdrowe smarowidło na kanapkę Składniki: ½ świeżego brokuła 150g fasoli mung 60g miękkiego tofu ½ pęczka natki pietruszki 1 ...

  • Nadziewane jajko i makaron

    Regenerujący i prosty w przygotowaniu lunch: makaron, jajka nadziewane, czerwone winogrona, groszek zielony i ulubiony dip. W lunch boxie: Makaron z sosem, ...

  • Vege burgery z indyjską nutą

    Składniki: 100g ugotowanej zmiksowanej na pulpę dyni, 150g ugotowanej kaszy jaglanej lub pęczaku lub kuskus, 3 łyżki pesto z Rucoli, ugotowany ...