Na ciepło

  • Kremowa zupa pomidorowa

    Składniki: sos pomidorowy (przygotowany wcześniej ze świeżych pomidorów lub kupiony) włoszczyzna mrożona lub świeża natka pietruszki przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia) oliwa łyżka masła i ...

  • Grochówka staropolska

        Grochówka to nie bez powodu klasyka polskiej kuchni. W naszym klimacie musimy czasem jeść dania, które mocno rozgrzewają. Tym “ludy ...

  • Pomysł na ciepły obiad na wynos

    Pulpety z wołowiny w sosie pomidorowym Składniki: 400g mielonej wołowiny 1 łyżka mąki kukurydzianej Jajko Sól, pieprz do smaku 400g krojonych pomidorów z puszki Cebula 3 ząbki czosnku Mięta ...

  • Dyniowe curry z ciecierzycą

        Rozgrzewające danie na ciemne zimowe dni. Idealne do zapakowania do termosu i zabrania do pracy lub szkoły.     Składniki: 400g mleka kokosowego 200g suszonej ...

  • Wegańskie kotleciki, groszek i makaron szpinakowy

    Składniki: warzywa  – ziemniaki, kalafior, marchewka , natka pietruszki , kolendra (opcjonalnie) , ziarna sezamu , mrożony zielony groszek, makaron szpinakowy przyprawy (sól, pieprz, curry) Przygotowanie kotlecików: ugotować ziemniaki, ...

  • Pieczona dynia faszerowana

    Smaczny lunch na ciepło lub na zimno. Składniki: nieduża dynia (najlepiej Acorn), czosnek – 1 ząbek, cebula – 1 mała, pieczarki – około 3 ...

  • Krewetki królewskie z makaronem szpinakowym

    Składniki (dla 2 osób): krewetki królewskie – mrożone lub świeże  (około 200 g 16 sztuk) makaron szpinakowy (około 250 g) sok z cytryny – ...

  • Zupa kurkowa

    Składniki: ok. 1 kg kurek włoszczyzna masło oliwa koperek sól, pieprz Przygotowanie: Ugotować wywar z włoszczyzny (można dodać mięso, np. udko kurczaka ekologicznego). Warzywa wkładamy do zimnej wody, ...

  • Pierogi ruskie

    Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej ok. 200 ml wody łyżeczka oliwy Farsz: ok. 200 g twarogu ok. 0,5 kg ziemniaków mała cebula sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę bardzo ...

  • Prosty lunch do pracy

    Proste risotto w szczelnie zamykanym pojemniku: ryż, cebula, czosnek, bulion, parmezan (zeszklić cebulę i ryż na maśle, zalać bulionem w taki sposób, żeby ryż był ...

  • Chilli con carne – w termosie na chłodne dni

    Mocno rozgrzewające i energetyczne – klasyczne danie kuchni meksykańskiej SKŁADNIKI: 250 g czerwonej fasoli , 500 g mielonego mięsa wołowego, 2-3 papryczki ...

  • Nadziewane jajko i makaron

    Regenerujący i prosty w przygotowaniu lunch: makaron, jajka nadziewane, czerwone winogrona, groszek zielony i ulubiony dip. W lunch boxie: Makaron z sosem, ...