Drugie śniadanie

  • Dietetyczny lunch na wynos – chlebek pita z hummusem i sałatką

    Mała odmiana w codziennym lunchu na wynos. Śródziemnomorski “taco lunch” – pyszny, a zarazem dietetyczny. W lunch boxie: chlebek pita sałatka Caprese ocet balsamiczny winogrona   Przygotowanie Chlebek ...

  • Wielkanocny lunch na wynos – baba kajmakowa

    Składniki: 200g mąki pszennej 100g mlecznej czekolady 1/4 szklanki mleka do czekolady + ewentualnie pół szklanki do masy 200g masła w temperaturze pokojowej 150g cukru 3 ...

  • Świąteczny pasztet z jabłkiem

     Składniki: 200g upieczonej bądź gotowanej wieprzowiny 100g wątróbki indyczej 2 duże, soczyste jabłka sok z połowy cytryny 2 szalotki 1/2 l bulionu kilka gałązek tymianku sól, pieprz do ...

  • Pudełko zdrowych przekąsek

    Trochę słonego, trochę słodkiego, trochę zdrowego, trochę pysznego. W lunchboxie: sałatka caprese marchewki hummus migdały tortilla chips suszone mandarynki Przygotowanie Sałatka Caprese: wymieszaj pomidorki koktajlowe ze świeżą bazylią, kulkami ...

  • Szybkie, zdrowe i lekkie – drugie śniadanie z truskawkami

    Szybkie, łatwe i przyjemne – w przygotowaniu. A do tego zdrowe, lekkie, pełne witamin i niskokaloryczne. Wiosenne drugie śniadanie: truskawki winogrona pomidorki koktajlowe papryka ...

  • Dietetyczne pączki z serem na tłusty czwartek

        Zamiast jeść tłuste pączki z cukierni wykonane ze składników niewiadomego pochodzenia, upieczmy na tłusty czwartek domowe, lekkie doughnutsy z serem. ...

  • Pieczona dynia faszerowana

    Smaczny lunch na ciepło lub na zimno. Składniki: nieduża dynia (najlepiej Acorn), czosnek – 1 ząbek, cebula – 1 mała, pieczarki – około 3 ...

  • Pierogi ruskie

    Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej ok. 200 ml wody łyżeczka oliwy Farsz: ok. 200 g twarogu ok. 0,5 kg ziemniaków mała cebula sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę bardzo ...

  • Faszerowane papryczki z serem feta

    Faszerowane papryczki serem feta przepis własny Składniki: 10 papryczek chili 125g sera feta 50g twarogu (użyłam typu włoskiego) kilka ząbków czosnku kilka gałązek świeżego tymianu  sól, pieprz Papryczki oczyszczamy ...