Wszystkie przepisy

  • Tiramisu z herbatą Matcha

    Składniki: 2 żółtka + 60g cukru, 2 białka jaj + 60g cukru, 250g mascarpone, 2 listki żelatyny, 8 dużych biszkoptów lub kilka małych, syrop cukrowy + ...

  • Zdrowy posiłek do lunchboxa

    Kanapki : razowy chleb,  pasta  jajeczna ( zmiksowane 3 jajka ugotowane na twardo, łyżka majonezu, posiekany koperek + przyprawy) , pomidor ...

  • Figa z niespodzianką

    Składniki: jedna lub dwie figi, kawałek sera camembert, kawałek sera pleśniowego lazur, dwie łyżeczki konfitury melonowej, kilka gałązek tymianku, orzechy włoskie drobno posiekane Figę opłukujemy, suszymy ręcznikiem ...

  • Tofu z dynią w pomidorach

    Składniki: 100g tofu, puszka krojonych pomidorów, 2 pomidory, zielona papryczka chili, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy słonecznikowej, szalotka, kawałek imbiru, kawałek dyni, dymka, czerwona cebula + sól, pieprz, cytryna Oliwę rozgrzać w ...

  • Pesto z Rucoli

    Składniki: rucola, ¼ szklanki oliwy, ząbek czosnku, garść migdałów w płatkach, sól, pieprz   Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera  i dokładnie miksujemy na pulpę. Migdały w ...

  • Orientalna pasta z marchewki i soczewicy

    Składniki: 4 ugotowane marchewki, 150g ugotowanej czerwonej soczewicy, 1 ząbek czosnku, trochę świeżego imbiru (utarty), starta skórka z połowy cytryny, dwie ...

  • Szparagi pistacjowe z awokado

    Składniki: dla 4 osób 2 pęczki świeżych białych szparagów, 1 pęczek natki pietruszki, duża garść świeżych liści cytrynowej bazylii (małe listki ...

  • Chłodnik z botwiny

    Składniki: pęczek botwiny, pęczek koperku, pęczek rzodkiewek, dwa ogórki, 0,5l maślanki, ocet winny, łyżeczka cukru, sól, pieprz do smaku Botwinę i koperek kroimy bardzo drobniutko, rzodkiewkę i ogórka ...

  • Groszkowo-bazyliowa pasta z ricotty

    Składniki: 250g serka ricotta, 200g mrożonego zielonego groszku, duża garść świeżych liści bazylii, 1 ząbek czosnku, kiełki groszku do dekoracji, sól, ...

  • Prosty lunch do pracy

    Proste risotto w szczelnie zamykanym pojemniku: ryż, cebula, czosnek, bulion, parmezan (zeszklić cebulę i ryż na maśle, zalać bulionem w taki sposób, żeby ryż był ...

  • Chilli con carne – w termosie na chłodne dni

    Mocno rozgrzewające i energetyczne – klasyczne danie kuchni meksykańskiej SKŁADNIKI: 250 g czerwonej fasoli , 500 g mielonego mięsa wołowego, 2-3 papryczki ...

  • Wegańskie trufle śliwkowe

    Smakowity i zdrowy lunch na wynos – ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem, pomidorki, pestki dyni i coś słodkiego – ...