Tarta śródziemnomorska

Tarta pomidorowa była pyszna! Całe mieszkanie pachnie klimatem wakacyjnym a my siedzimy w fotelach objedzeni! Też tak macie gdy smakują Wam potrawy z Waszych rąk? Dzisiaj nam włosko i bosko :-) tego i Wam życzymy przez cały Weekend!

tarta śródziemnomorska3 680

Tarta śródziemnomorska
przepis własny

Składniki: na kruche ciasto na blaszkę 20cm

  • 125g mąki pszennej
  • 100gr lodowatego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 żółtko

Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wielkość blaszki i wylep ją, zrób widelcem dziurki i wsuń do piekarnika nagrzanego do 180′ na 20 minut. Upieczoną tartę ostudź.

Składniki: na farsz

  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 100ml śmietany  30%
  • jajko
  • 20g startego parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka kaparów drobno pokrojonych
  • pół pęczka bazylii
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżego oregano
  • sól, pieprz do smaku

Odłóż 3 pomidorki do dekoracji wierzchu, resztę pokrój na drobną kostkę, pokrój na kostkę również szalotkę i czosnek. Bazylię posiekaj w cieniutkie paseczki. Połącz posiekane pomidory, szalotkę, czosnek, kapary oraz wszystkie zioła razem, dopraw solą i pieprzem i odstaw. Przygotuj zalewę jajeczną. Śmietanę połącz z jajem, parmezanem i połową mozzarelli, dopraw do smaku.
Do tarty przełóż odstane pomidory z ziołami, następnie ułóż drugą połowę mozzarelli i zalej wszystko masą jajeczno śmietanową. Na wierzch poukładaj połówki pomidorów i wsuń do pieca nagrzanego do 160′ na 25 minut lub do czasu aż masa się zetnie. Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Smacznego.
przepis własny

Składniki: na kruche ciasto na blaszkę 20cm

  • 125g mąki pszennej
  • 100gr lodowatego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego greckiego
  • 1 żółtko

Przygotowanie:
Do dużego naczynia wsypać mąkę, najlepiej przesianą przez sito, pokroić na kostki lodowate masło, wsypać sól, żółtko i jedną łyżkę jogurtu. Ciasto wyrabiać palcami jak kruszonkę, jeśli będzie zbyt zbite należy dodać jeszcze jedną łyżkę jogurtu. Wykonane ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na wielkość blaszki i wylep ją, zrób widelcem dziurki i wsuń do piekarnika nagrzanego do 180′ na 20 minut. Upieczoną tartę ostudź.

Składniki: na farsz

  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 100ml śmietany  30%
  • jajko
  • 20g startego parmezanu
  • 1 kulka mozzarelli
  • kilka kaparów drobno pokrojonych
  • pół pęczka bazylii
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka świeżego oregano
  • sól, pieprz do smaku

Odłóż 3 pomidorki do dekoracji wierzchu, resztę pokrój na drobną kostkę, pokrój na kostkę również szalotkę i czosnek. Bazylię posiekaj w cieniutkie paseczki. Połącz posiekane pomidory, szalotkę, czosnek, kapary oraz wszystkie zioła razem, dopraw solą i pieprzem i odstaw. Przygotuj zalewę jajeczną. Śmietanę połącz z jajem, parmezanem i połową mozzarelli, dopraw do smaku.
Do tarty przełóż odstane pomidory z ziołami, następnie ułóż drugą połowę mozzarelli i zalej wszystko masą jajeczno śmietanową. Na wierzch poukładaj połówki pomidorów i wsuń do pieca nagrzanego do 160′ na 25 minut lub do czasu aż masa się zetnie. Można podawać na ciepło jak i na zimno.
Smacznego.

 

No Comments Yet.

Leave a comment