Pierogi z serem, sosem czereśniowym i świeżymi czereśniami

Pierogi to nasze kultowe polskie danie, które króluje w każdym domu i w różnym sezonie kulinarnym. Najlepsze jakie według Was? bo u nas najlepsze są zawsze te letnie pachnące owocami, słodkie bez granic i pożądane w okresie wakacyjnym bo kiedy tak naprawdę za lepienie się zabrać jak nie podczas urlopu! Dzisiaj słodkie, z serem i sosem czereśniowym – obiecujemy, że jest bardzo smacznie!

pierogi z czereśniami i serem1

Idealnie prezentują się w pudełku Box Appetit

Pierogi z serem, sosem czereśniowym i świeżymi czereśniami

Składniki: na sos czereśniowy

  • 500g wydrylowanych czereśni
  • 150g białego wina półsłodkiego
  • 100g cukru
  • sok z jednej cytryny

Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu o grubym dnie, ustawiamy na małym ogniu i redukujemy aż płyn odparuje a czereśnie się rozpadną i powstanie lejąca konfitura.

Składniki: na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej T450
  • 1 szklanka wrzącego mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta soli
  • 200g twarogu półtłustego +odrobina cukru +laska wanilii
  •  wydrylowane czereśnie

Mąkę i sól wsyp do malaksera, zagotuj mleko które dolej do mąki i wyrabiaj ciasto hakiem do momentu aż zacznie odchodzić od boków i jest ładne elastyczne.

Przygotuj ser: Połącz ser z cukrem według uznania i dodaj wanilię, wymieszaj i odstaw.
Lekko podsyp blat mąką, przykryj ciasto ściereczką by nie wyschło i pozwól mu odpocząć przez dobre pół godziny. Rozwałkuj ciasto na blacie, wykrój kółka i nadziewaj waniliowym serkiem, następnie zlep brzegi i układaj pierożki na drewnianej stolnicy, pozostaw je do przeschnięcia. Wstaw wodę do ich gotowania, gdy woda się zagotuje dodaj soli i wrzucaj kolejno pierożki. Można je po ugotowaniu zahartować w innym naczyniu z zimną wodą, wtedy się nie sklejają lub polać oliwą. Podawaj z jogurtem naturalnym, sosem z czereśni oraz wydrylowanymi czereśniami. Smacznego.

box-appetit-zielony-pojemnik-na-zywnosc

Lunch box Box Appetit lifestyle dieta catering web mobi

No Comments Yet.

Leave a comment