Kojące jeżyny!

Dokładnie tak…kojące bo bardzo przydatne w okresie jesienno zimowym i bardzo dobrze wpływające na nasze krążenie! Kto nie próbował, koniecznie zachęcamy bo sami jesteśmy ciekawi efektów. Tym razem post i przepis prawie na bimber, taki domowy, nie groźny, słodziutki i podobno bardzo zdrowy! Nalewkę możecie zakręcić w naszej fajnej karafce lub innych butelkach z naszej strony

nalewka jeżynowa

Nalewka zamknięta w naszej Karafce Kilner 200ml

Nalewka jeżynowa na dobre krążenie

Składniki:

  • 500g świeżych, dojrzałych jeżyn
  • 200g cukru trzcinowego
  • 0,25l wódki

Przygotuj wyparzony, osuszony słoik. Na dno wysyp warstwę cukru i warstwę jeżyn, przykryj kolejną warstwą cukru i tak do zakończenia tych dwóch składników. Zakręć słoik i odstaw w słonecznym miejscu na 3 dni by cukier się rozpuścił. Każdego dnia wstrząśnij lekko słoikiem  by zatopić cukier puszczonym sokiem który wytworzył się z jeżyn a wytworzy się gdy jeżyny faktycznie są bardzo dojrzałe. Po trzech dniach jeżyny powinny być już całkowicie zatopione w syropie, możesz zalać wszystko wódką i ponownie odstawić na kilka dni, nawet tydzień. Po tym czasie odcedź owoce przez sito i przefiltruj przez grubą warstwę gazy syrop alkoholowy, powtórz raz jeszcze i przelej do karafki. Zamknij i czekaj aż nalewka się dobrze przegryzie, nawet do pół roku w chłodnym zaciemnionym miejscu.

No Comments Yet.

Leave a comment