Domowy ketchup z szałwią i tamaryndowcem

Cały czas gdzieś tam smażymy domowe konfitury ale nie zapomnieliśmy o zdrowym bez chemii ketchupie, który otwieramy sobie zimową porą do kiełbaski :-) Proponujemy fajny przepis, fajne smaki na chłodne wieczory i nasze eleganckie słoiki, które znajdziecie na stronie Twójlunchbox

ketchup domowy3 680 napis

Zapakuj domowe przetwory w nasze eleganckie słoiki!

Domowy ketchup z szałwią i tamaryndowcem

Składniki: na 2 słoiki

  • 1kg pomidorów lima
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pasty z tamaryndowca
  • garść szałwi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 liść laurowy
  • 75g cukru trzcinowego
  • pieprz, chili i sól do smaku według uznania

Pomidory myjemy, wykrawamy szypułki. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w kosteczkę, zioła umyć, osuszyć.
W dużym garnku rozgrzać oliwę i poddusić czosnek z cebulą, ziołami oraz listkiem laurowym. Dodać pomidory i resztę składników oprócz tamaryndowca i gotować na lekkim ogniu 40 minut od czasu do czasu mieszając. Mus pomidorowy przecedzić przez sito by pozbyć się skórek, przelać go do garnka i dodać na końcu topinambur i dalej dusić około 20 minut. Przelać przecier do butelek bądź słoiczków i natychmiast zamknąć.
Smacznego :-)

No Comments Yet.

Leave a comment