Ciasteczka wegańskie kokosowe

Kokos…

Słowo „coco” pochodzi z języka hiszpańskiego i znaczy „duch”. Być może Hiszpanom źle się kojarzyły trzy wgłębienia, które widnieją w skorupie kokosa, jednak uważali ten owoc za bardzo cenny.W sanskrycie palma kokosowa znana jest pod nazwa „kalpa vriksha”, co znaczy drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia, w języku malajskim znana jest jako „pokok seribu guna”, co oznacza drzewo tysiąca zastosowań, na Filipinach nazywa się ją drzewem życia, zaś mieszkańcy wysp Pacyfiku mówią o owocu palmy kokosowej – „lekarstwo na wszelkie choroby”. Proponujemy zatem małą, kokosową przekąskę, którą można zabrać w podróż dookoła świata…

Składniki:

  • 70g mąki pszennej
  • 70g mąki kokosowej
  • 120g trzcinowego cukru
  • 200ml mleka kokosowego
  • 4 łyżki twardego oleju kokosowego
  • 100g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Olej kokosowy topimy w miseczce w mikrofali, przelewamy do naczynia do którego dodajemy również pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy do uzyskania kuli. Na omączony blat wykładamy kulę ciasta, dociskamy dłonią by ją spłaszczyć i przykrywamy folią spożywczą. Ciasto bez użycia folii będzie się bardzo kruszyć! Wałkujemy prostokąt grubości 0,5 cm i wycinamy okrągłe ciasteczka od razu przekładając je na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w temperaturze 160′ około 15 minut. Ciasteczka można bez problemu obracać nożem na drugą stronę by dobrze je dopiec.
Smacznego :-)

Pojemnik: pudełko śniadaniowe na bagietkę lub naleśniki Smash

Autorka: smakialzacji.blogspot.com

Comments are closed.