Ciasteczka dyniowe (i sezamowe)

Pyszne jesienne ciasteczka z pełnej witamin dyni

Składniki (18 sztuk):

  • 2  jajka
  • 100g cukru
  • 2 łyżki Tahini naturalnego (użyłam Primavika)
  • 100g puree dyniowego
  • 100g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g roztopionego masła
  • łyżeczka cynamonu

Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C. Przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy tahini i ubijamy jeszcze przez chwilę, dodajemy dynię i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz masła) i ponownie mieszamy. Dodajemy masło i  wstawiamy na godzinę do lodówki. Formę smarujemy masłem i  wkładamy do niej ciasto. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180⁰C. Gotowe magdalenki studzimy na metalowej kratce. W tym czasie robimy dobrą kawę, siadamy wygodnie w fotelu i cieszymy się jesiennym nastrojem.

Smacznego!

Ciastka dyniowe - sezamowe - magdalenki

Ciastka dyniowe – sezamowe – magdalenki

Magdalenki zapakowane do: lunch boxa Smash.

Autorka: smakialzacji.blogspot.com

No Comments Yet.

Leave a comment